Udspænding

Udspænding anvendes hyppigt som en del af behandlingen af en lang række muskuloskeletale problemstillinger og til at reducere risikoen for skader og øge præstationsevnen i forbindelse med idrætsaktiviteter. Dette er en oversigtsartikel om effekterne af udspændingsøvelser.

Udspænding har en betydelig akut og vedvarende effekt på bevægeligheden uanset hvilken form for udspænding, man anvender. Udspænding kan desuden reducere blodtrykket og hvilepulsen og så har statisk udspænding en klinisk relevant global analgetisk effekt. Udspænding før idrætsaktiviteter kan påvirke evnen til at producere kraft over kortere tid, men effekten er minimal og derfor sjældent relevant. Udspænding før eller efter træning kan ikke reducere den forsinkede træningsømhed (DOMS) og udspænding har ingen væsentlig påvirkning på restitutionen. Udspænding har ingen generel skadesforebyggende effekt, men udspænding som en del af opvarmningen kan reducere risikoen for muskelskader i underekstremiteten ved specifikke idrætsaktiviteter (løb/sprint).

Hvad er det nye ?

Den seneste forskning viser, at den sensoriske adaptation efter udspænding manifesterer sig i form af nedsat smertesensibilitet. Der er evidens for, at statisk udspænding har en akut og vedvarende signifikant og klinisk relevant analgetisk effekt.

Den analgetiske effekt af statisk udspænding er global, hvilket indikerer involveringen af globale smertemodulerende mekanismer, eks. descenderende smerteregulering, som kan både inhibere og facilitere oplevelsen af smerte.

Ny forskning viser ligeledes, at statisk udspænding øger den parasympatiske aktivitet. Dette manifesterer sig bl.a. ved en reduktion i blodtryk, hvilepuls samt øget eftergivelighed i de større arterier.

Øget parasympaticus aktivitet kan ligeledes facilitere til øget aktivitet i descenderende smerteregulerende mekanismer og dermed påvirke oplevelsen af smerte.

Koblingen mellem disse virkningsmekanismer rummer både interessante perspektiver for anvendelsen af udspænding i sundhedsfremmende eller forebyggende tiltag for personer med hypertension og personer som er i risiko for at udvikle aterosklerose samt til forståelsen af de underliggende mekanismer.

Anbefalinger

Udspænd til oplevelsen af stræk/stramhed frem for til smerte

Hold strækket i ca. 30 sekunder

Gentag 2-3 gange

Stræk ud 4 eller flere dage om ugen for maksimal vedvarende effekt

Nedenstående er vidensmateriale der kan hjælpe dig til at forstå hvordan du får maksimalt ud af udspænding.

God læsning  !

.

Følg os på Facebook

Følg os på Instagram

Følg os på LinkedIn

Følg os på Youtube

Referencer: Morten P. Støve.