Reciprok Antagonist Hæming

Reciprok antagonist hæmning (RAH)  er et behandlingskonceptet, der er baseret på helt grundlæggende neurofysiologiske principper. I Danmark varetages undervisningen af RAH af min gode kammerat David Bonde, der gennem flere år har arbejdet med at udvikle teknikker der kan påvirke strækrefleksen.

Allerede i 1932 fandt læge og neurofysiolog Sir Charles Sherrington ud af at mennesket rummede mange forskellige reflekser og at disse kunne moduleres ved specifik aktivering. En refleks, er som vi kender den, når vi slår på knæskalssenen of lårmuskel får underbenet til at svinge frem.

reflex

Disse reflekser kan ved smerter enten være inhiberet eller facilliteret, hvilket man typisk kan detektere ved berøring  eller bevægeanalyser.

Når disse muskler har været facilliteret længe, så vil man typisk begynde at registrere smerter i den kropsdel hvor musklen er aktiv. Hvis f.eks at man har en facilliteret strækreflex i forlåret (quadriceps), så vil man typisk opleve smerter i knæskalsenen (patella tendon) og derfor smerter ved vægtbæring såsom trappegang og løb.

Ved at udløse den modsatte strækreflex i hase musklerne (biceps femoris) vil man således kunne regulere spændingen i forlåret og dermed lindre symptomerne.

Et simpelt behandlingstiltag, men oftest meget effektivt.

reflex-arch