Kronisk anstrengelsesudløst compartmentsymdrom

,
Please follow and like us:
Facebook
Facebook
LINKEDIN
Share
INSTAGRAM

Kronisk anstrengelsesudløst compartmentsymdrom

Ætiologi

Defineres som sekundær reversibel iskæmi sql. en non-komplient osso-fascialt kompartment, der ikke responderer sufficient på udvidelse af muskelvolumen under aktivitet. Tilstanden er relativ hyppig – 27 % af underbenssmerter. Oftest ses tilstanden ved løbere og opdeles typisk anterior loge (tib. ant) og dybe post loge (tib. post og flex digitorum/flex hallucis).

Prædisposition

Brug af anabole sterioider, brug af kreatin (øget intramuskulære volumen pga. binding af vand), hyppige belastninger med ecc. arbejde, brug af simvastatin (cholesterol reducerende),

 

Diagnostik

Ingen kliniske test. Invasiv trykmåling i muskelloge er gold standard. Vigtigt at udrede for differentialdiagnoser, da der ofte er comorbiditet med MTSS eller stressfraktur. Typisk vil pt med compartment beskrive en trykkende smerte sv.t. afficerede compartment, der næsten altid opstår ved samme intensitet og forsvinder ikke ved fortsat aktivitet (som er tilfældet ved MTSS). Der er typisk betydelig smertelindring ved kort tid (min.) hvile, men sjældent fuldstændig lindring.

Ofte er der betydelig stramhed af hele den dybe post loge (ved post compartment) ved palaption og der er samtidig tension af overliggende fascia og muskel.

Ved anterior compartment er der ofte sensibilitetsudfald svarende til n. peroneus profundus og karakteristiske strammende fornemmelse ved muskelaktivitet.

Behandling

Kirurgi med spaltning af loge eller reducering af træningsmængde.

MFR og bløddelsarbejde for at løsne posterior loge (ved post compartment). Ved ant. compartment er der ligeledes som relevant med lokal vævsterapi som ved post., men også at løsne posterior væv, da dette er antagonistisk ift. tib ant.

Forebyggelse

Ingen

Screening

Ingen

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
LINKEDIN
Share
INSTAGRAM