Instrument Assisted Soft Tissue Mobilisation (IASTM)

Instrument Assisted Soft Tissue Mobilisation (IASTM) er en ny gren indenfor behandling af skader i muskel-fascia væv. Teknikken er en videreudvikling af Gua Sha, som er en behandlingsform benyttet indenfor den klassiske kinesiske medicin. Dog har man aldrig indenfor den kinesiske medicin benyttet Gua Sha til at behandle skader i selve muskel-facia vævet. Tesen dengang var mere at flytte dårlig chi (energi) ud af kroppens meridianer.

IASTM er et redskab der typisk er udformet af aluminium eller carbon og er ergnomisk udformet, således at det er muligt at behandle alle forskellige vinkler af fasciel væv i kroppen uden af på noget tidspunkt virke spidst eller skarp.

Rent praktisk benytter man redskabet sammen med en speciel olie til at blidt skrabe ovenpå fascielagene i kroppen. Herved kan man effektivt lokalisere hvor der er adhærancer i bindevævet (fascia). Ved forskellige vinklinger redskabet kan man hurtigt og sikkert behandle de restriktioner der er i vævet. Ofte vil man benytte IASTM sammen med andre behandlingsformer såsom manuel terapi til leddysfunktionerne. Derved kan man optimere og fremskynde kroppens egen evne til at ophele.

 Hvordan virker IASTM?

IASTM virker ved at bryde små adhærancer og arvævsdannelser i bindevævslagene. Dette skal ikke forbindes med at lave skade på kroppen, hvor der dannes enten blødning eller inflammation som typisk ses ved overbelatningsskader. Ved IASTM aktiverer man lokal histaminproduktion (m.fl.) i yderste bindevævslag. Dette facilliterer en kaskade af reaktioner i det autonome nervesystem, der indvirker yderst positivt på opheling. Dette samtidigt med at man rent mekanisk får dannet bedre cirkulatoriske forhold i bindevævslagene, hvilket igen indvirker positivt på opheling.

IASTM er yderst effektiv ved gamle skader efter kirurgi, fiberskader, trælår, traumer til kroppen eller repetetiv overbelastning og generelt skader der ikke følger normal cyklus for opheling.

Indikationerne for IASTM er derfor mange og ofte vil IASTM være et vigtig redskab som supplement til ordinær behandling af skader i bevægeapparaterne.

Læs mere her om fasciabehandling:

Læs mere her om akupunkturbehandling: