High power laser therapy

Hvad er laserterapi ?

Laser står for: 

  • Light (photons).
  • Amplification.
  • Stimulated.
  • Emission.
  • Radiation.

En laser er opbygget af et laser materiale (medium), der kan bestå af forskellige materialer, såsom Helium-Neon (HeNe), Gallium-Arsenide (GaAs) eller Gallium Aluminum-Arsenide (GaAlAs). Fælles for disse er at de ved elektrisk påvirkning kan stimuleres til at afgive fotoner til omgivelserne.

Vi kender dette fra glødepæren, hvor vi tilfører elektricitet til glødetråden, der herved opvarmes, hvorved de atomerne som glødetråden er lavet af bliver mere energiladet. Dette sker ved at elektronerne svinger sig ud i en fjernere bane. Når elektronerne vender tilbage til det stabile niveau tættere på atomkernen udskilles fotoner, som er en lille lysbølge.

laser-4

Disse lysbølger sorteres og synkroniseres nu efter bølgelængde. Sendes disse lysbølger samlet afsted kalder vi det for LASER.

absorption-emission-of-photon

Hvilke behandlings-effekter har en high power laser ?

 

En laser kan have mange forskellige bølgelængder og derfor vil behandlingseffekterne være delvis defineret af hvilken type laser man benytter. Laser med bølgelængde fra 650-750 nm vil primært anvendes til hudstimulering, mens lasere med bølgelængder på 750-850 nm vil påvirke energimobiliseringen i cellerne. Bølgelængder på 905 – 1064 nm vil primært påvirke de røde blodceller og intracellulært vand.

laser-6

Samlet kalder man laser-effekterne for photo-bio-stimulation, hvilket angiver at man med lys stimulerer cellen. Grundlæggende forholder det sig således at alle processer i kroppen er afhængig af tilstrækkelig energiforsyning. Sker der skade op væv vil det dels kræve meget energi for at rydde op i vævet og for at genopbygge vævet. Er der ikke nok energi tilstede vil processen gå i stå og vævs-genopbygningen ophører.

Når man aktiverer en celle vil man ikke kun opleve en 1:1 forhold, men en akkumuleret effekt. Lidt på samme måde som når man smider en snebold ned af bakken.

snowball-effect

En high power laser afstemt med den rigtige bølgelængde og dosis vil kunne reaktivere denne proces og derved bringe vævet til sit normale stadie. Disse processer er veldokumenteret og i takt med at der kommer mere og mere forskning indenfor området udvides behandlingsindikationerne. Vi ved at cellerne mitochondrier, der er energiprductions-enheden er særlig påvirkelige for laser og man ved korrekt stimulering kan “booste” denne energimobilisering.

elektrontransporterkaeden-mitochondrie

Generelt kan man benytte laser til alle typer af smerter eller skader i bevægeapparatet med få undtagelser. En anden vigtig effekt er påvirkning af kroppens røde blodlegemer – hæmoglobin. Ved at stimulere hæmoglobin molekylet kan man løsrive ilt-atomer, der herefter hurtigt bliver absorberet i vævet. Man kan lidt praktisk sige at man “skubber” ekstra ilt ind i cellerne, hvorved en forbrændingsproces kan forløbe med øget metabolisme som resultat.

 

Laserterapi nu og i fremtiden !

Laser terapi har eksisteret i mange år og har primært været benyttet indenfor sårpleje området, med god effekt, da man herved kun stimulerer overfladisk. Dybere væv som muskelskader og lignende har man kun kunne påvirke med begrænset effekt, hvilket gør at alt forskning på low level lasers = 500 mW laser ikke kan sammenlignes med de helt nye “high power lasere”.

Først i 2016 er teknologien kommet op på et så højt niveau at man kan tilbyde mobile high power lasere med effekter helt op til 15 W kontinuerligt og bølgelængder der kan penetrere dybt i vævet. Dette betyder grundlæggende at man på meget kortere tid og mere præcist kan afsætte store mængder energi dybt i vævet.

Altså en 30 gange så stor udgangeffekt !!!

På nedenstående illustration ses hvor vigtig udgangseffekten på laseren er hvis man vil behandle dybere liggende væv.

laser-8

Et hurtigt regnestykke beskriver hvorfor at det først nu er blevet relevant at benytte laser-terapi i behandling…. med mindre altså man har meget tid til rådighed.

laser-9

Nedenstående er en kort video der beskriver effekterne ved photo-bio-stimulation – dog kun for 1064 nm laseren.

 

Læs mere om andre skader her: