Lær at svømme !
Korrekt brug af centersnorkel
Hvorfor overhoved vælge en centersnorkel eller øve sig på crawl med snorkel?
Det er der mange gode grunde til. Grunden til du alligevel stiller spørgsmålet er med stor sandsynlighed fordi du ikke har prøvet det. Det er også helt fair – men du går glip af noget.
Den næste sektion kan du måske næsten regne ud skal gå med, at du lige læner dig godt tilbage og lader mig bruge lidt tid på at forklare dig, hvorfor også du burde købe eller ikke desto mindre træne med en snorkel.
For at gøre det helt nemt og simpelt, rent opsætningsmæssigt, så lister jeg bare 3 gode grunde til at svømmetræning med en center snorkel er fordelagtige.
Lad os komme i gang… Overskriften burde nok være “vend dig af med dårlige vaner” – men det kommer vi til:
1. Træn balancen i dine armtag
Når du svømmer er en stor del af tekniktræningen at du skal skabe balance mellem dine arme og i dine tag. Det kan en svømmesnorkel hjælpe dig med.
Det er nok en af de største fordele ved at bruge en træningssnorkel. Fordi du undgår at vippe til din standard og foretrukne side i svømningen vil du dermed sørge for at træne begge arme og sider af kroppen ligeligt.
Denne form for træning kan især være fordelagtig for sprintere. I sidste ende vil du opdage at du opnår et mere glidende træk, som opretholder din hastighed på hele distancen du skal svømme.
Hvis du i højere grad svømmer længere distancer, eller vil træne dette aspekt er en svømme snorkel ligeledes oplagt. En forøget balance vil betyde at du sørger for at udtrætte begge sider af din krop lige meget.
Det betyder i sidste ende at også dine arme vil få ligelig belastning og det vil øge sandsynligheden for at du kan holde tempo over længere distancer.
2. Forbedre din hovedposition i især crawl
Alle svømmere har en naturlig tendens til at løfte hovedet. Det gælder måske egentligt for mennesker generelt.
Det gælder i sær når man svømmer crawl. Her er problemet også bare at den tendens spiller ind også på tidspunkter, hvor hovedet burde være rettet yderligere ned i vandet.
Grunden til det alligevel sker, er fordi vores naturlige instinkt at sørge for at holde hovedet i en position, hvor vi kan trække vejret. Hvilket naturligt leder mig til grunden til hvorfor du skal købe en centersnorkel.
Du vender både krop, sjæl og sind til, at du også “kan få vejret med hovedet under vand”. Det gør sig selvfølgelig ikke gældende uden snorklen, men du vender dig omvendt af med den dårlige vane.
3. Tvinger dig selv til at holde et roligt hoved
Igen udbedrer center snorklen en dårlig vane som er udbredt blandt svømme. At vi alle bevæger vores hovedet alt for meget under svømningen.
Med en snorkel lærer du rimelig hurtigt at bevæger du hovedet for meget til den ene eller anden side så sluger du altså en ordentligt røvfuld vand.
Ikke særlig rar måde at vende sig af med en dårlig svømmevane på – men den er uhyre effektiv.
Se video med svømmeteknik
Korrekt brug af centersnorkel
Gode råd fra svømmelæreren 🙂
Lær teknikken
1. Start med at lære at flyde
For at opnå den naturlige position højt oppe i vandoverfladen for både ben, hofte og hoved, så er det første du skal have styr på bare at kunne ligge deroppe i overfladen.
Dette kaldes nemlig ”at flyde”.
En god måde at øve dette på er ved at skubbe fra ved kanten med fødderne og derefter flyde gennem vandet, mens dine arme og hænder er samlet og strakte foran hovedet. Dette gør du alt imens du kigger ned mod bunden.
Kan du kun ligge der i 3 sekunder uden at benene begynder at synke ned mod bunden, så er der lidt at arbejde på. Kan du til gengæld ligge der i 10 sekunder, så er du rigtig godt med.
2. Kom i gang med bensparket
Det første jeg ville gå i gang med, når du har styr på at flyde, det er helt klart bensparket. For uden et naturligt benspark, så drøner dine ben med lysets hast mod bunden, og det kommer man altså ikke fremad af.
Derfor bør du starte med at få fat i en svømmeplade (alternativt en aquaorm til at ligge under armhulerne) og holde den strakt ud foran dig med armene. Derefter begynder du at sparke frem og tilbage med benene.
Helt naturligt vil benene bevæge sig op ad.
3. Bensparket skal komme fra hoften – og ikke være for store
Når mange laver ovenstående, så laver de det man kalder “cykel-ben”. Altså hvor man bøjer i knæet når man sparker.
Dét er den værste fejl du kan lave.
I stedet skal knæet være så godt som naturligt strakt, mens selve bensparket i stedet skal komme fra hoften, som bevæges frem og tilbage.
På den måde opnås det mest kraftfulde benspark samtidig med du undgår skader og knæproblemer efter kort tid.
En anden ting at være opmærksom på er at bensparket heller ikke skal være sådan nogle store elefant-benspark. Tilgengæld skal bensparket i crawl være små, hurtige spark frem og tilbage frem for store, langsomme og dybe spark.
En sidste ting er at fodleddet skal være helt afslappet, da et spændt fodled skaber bagudrettet modstand, hvilket gør fremdriften betydeligt mindre.
4. Sæt benspark og vejrtrækning sammen
For at kunne komme godt igang med at trække vejret korrekt I crawl-svømning, så tager du til at starte med igen en svømmeplade, som du placerer foran dig.
Forskellen er nu at i stedet for at have to hænder ovenpå pladen, så lader du den ene arm ligge ned af siden. Hvilken det er, er lige meget – du vælger den der er mest naturligt for dig.
Herefter sætter du af fra kanten, sætter benene i gang også drejer du ellers hovedet op til den side, hvor armen hænger ned af kroppen, trækker luft ind og puster ud nede under vandet.
Her er den vigtige detalje at du drejer hovedet frem for at løfte hovedet.
For når du løfter hovedet fremad, så kommer du helt naturligt til at ligge forkert i vandet, hvor overkroppen løfter sig, mens benene ender nede på bunden. Det kommer du ikke til at svømme stærkt af.
Denne vejrtrækning til siden påvirker så også at du kommer til at rotere i overkroppen, hvilket er det du skal.
5. Så skal crawl-armtaget på
Her bliver det lidt sværere. For nu skal du både holde gang i bensparket, sikre en vejrtrækning til siden og beholde rotationen i overkroppen – og nu altså sætte armene på.
Måden det foregår på i crawl er at armene kører rundt som to møllehjul på hver sin side af kroppen på skift.
Du sætter armene i foran dig, kører armen ned under vandet og presser på dette ned mod din ofte og fører så hånden tilbage frem foran hovedet over vandet. Dette sker skiftevis for armene.
I forhold til vejrtrækningen, så trækker du luft ind, når armen i vejrtræningssiden er over vandet og når den er under, så puster du luften ud under vandet. Dermed har du hele tiden en vejrtræknings-arm og en udpustningsarm.
En god måde at komme i gang med dette på er ved at bruge en svømmeplade, som ligger foran dig. På denne holder du skiftevis med den ene arm og den anden arm.
6. Tilpas armtaget til det korrekte
Når du så skal have armtaget og hele crawl svømningen på plads, så er der helt sikkert noget der skal tilpasses.
Ofte er det en god ide at bruge et par svømmefødder i denne periode, da disse giver et naturligt fremdrift, således du har mere overskud til at koncentre dig om overkroppen.
Når armene sættes foran kroppen, så skal de være på en linje fra kroppens midterakse – altså ud for midten af din pande. Sætter du dem ind over kroppen, så kommer du til at slingre i din svømning og kommer du til mat sætte armene i for bredt, så skaber du stor modstand.
Armene skal sættes i så langt fremme som muligt. På den måde opnår du det længste/største tryk på vandet.
Når du så trykker under vandet, så skal du sørge for at armen ikke er stiv, så det bliver mølle-arms svømning, men i stedet at albuen er bøjet i 90 grader, for på den måde at opnår en større flade at trykke på vandet. Dette træk skal så først afsluttes nede ved hoften.
Når du så er kommet ned til hoften med armen under vandet, så trækker du stille og roligt hånden op af vandet ved at bøje den. For så at få hånden tilbage foran dig, så skal du tænke på at du har en lynlås i siden af kroppen, altså fra hoften og op til armhulen, som du skal lyne op med tommeltotten når du bevæger hånden fremad.
7. Find din naturlige rytme
Når du så kommer i gang med crawl svømningen, så skal du prøve at finde en naturlig rytme, som passer til dit niveau.
For de fleste passer det med vejrtrækning hvert andet crawl armtag, altså i samme side hver gang.
På den anden side foretrækker nogle at trække vejret hver 3. armtag, så vejrtrækningen kommer
Ref.: https://www.watery.dk/