Medicinsk akupunktur
Hvad er akupunktur?
Akupunktur har historisk sine rødder i kinesisk og taoistisk naturfilosofi, og er her forklaret ud fra principperne om yin og yang. Ved at stimulere akupunkturpunkter forskellige steder på kroppen kan man ud fra denne teori finde frem til og genoprette energiubalancer i livsenergien Qi. Klassisk akupunktur anses af mange som en behandlingsmetode, som kan helbrede en lang række symptomer og sygdomme.
Tidens udvikling og videnskabelige fremskridt har dog medført et nyt syn på, hvornår akupunktur kan anvendes til at behandle lidelser og sygdomme. En tidssvarende behandling med akupunktur bør derfor baseres på en lægeundersøgelse, samt moderne viden om sygdomme, symptomer og smerter. Dette forudsætter samtidigt en mere kritisk tilgang til de sygdomme/tilstande, der kan behandles med akupunktur.
Hvordan virker akupunktur?
Behandlingen foregår ved, at man stikker tynde nåle ind i hud og muskler. Her stimulerer nålene nerverne. Dette kan dels resultere i lokal øget blodgennemstrømning samt udskillelse af smertedæmpende hormoner. Endelig kan nålebehandlingen påvirke den mentale oplevelse af symptomer og smerter. Virkningen er langsomt indsættende. Man skal derfor behandles 6-12 gange, inden der er effekt.
Hvilke tilstande kan behandles med akupunktur?
Man anvender primært akupunktur til behandling af veldefinerede smertetilstande i muskler og led, migræne og spændingshovedpine. Man kan også anvende akupunktur til at lindre kvalme i forbindelse med graviditet, samt kvalme, hedeture og andre gener relateret til kræft.
Hvordan foregår behandlingen med akupunktur?
Akupunkturpunkter eller trykfølsomme punkter, som er relateret til de symptomgivende områder, behandles med tynde nåle. Nålene stikkes enten nogle få millimeter ind i huden, eller op til nogle centimeter ind i musklerne. Behandlingen, som ikke bør gøre ondt, føles normalt som en let ømhed, trykkende eller sovende fornemmelse. Man anvender som regel 6-12 nåle, og behandlingen varer ca. 15-25 minutter. Efter 2-3 uger, svarende til 3-6 behandlinger, kan de positive effekter vise sig; Symptomerne lindres, bevægelighed og nattesøvn bedres, og man har færre smerter.
Hvilke risici er der ved behandling med akupunktur?
Der kan være bivirkninger ved behandling med akupunktur. Eksempelvis vil ca. 50 % af dem, som modtager akupunktur føle træthed og en kortvarig opblussen af symptomerne efter behandlingen. Man kan desuden få mindre blødninger ved indstiksstedet, og i sjældne tilfælde kan man kortvarig besvime. Ved inkompetent anvendelse kan der eksempelvis ske uheld, hvor lungerne punkteres. Behandling med akupunktur bør derfor undgås, eller anvendes med omtanke i følgende situationer:
- Ved nålefobi (angst for nåle)
- Ved kronisk hævelse efter operation eller strålebehandling (lymfødem)
- Ved blødersygdom eller brug af blodfortyndende medicin
- Ved infektion eller inflammation efter operation
- Ved øget eller manglende smertefølsomhed i forbindelse med nerveskader
- Ved uklar eller manglende viden om årsagen til smerter eller symptomer
Fakta
- Akupunktur kan lindre muskel- og ledsmerter samt hovedpine
- Akupunktur kan mildne kvalme og hedeture
- Akupunktur virker bedst ved en serie på 6-12 behandlinger
- Akupunktur er generelt en sikker og bivirkningsfri behandlingsmetode