Please follow and like us:
Facebook
Facebook
LINKEDIN
Share
INSTAGRAM

100 på 52

Så er startskuddet givet til et helt nytår. Mange har reflekteret over året der er gået og har derfor formentlig også haft nogle tanker om hvad man kunne tænke sig det nye år skal indeholde. Rigtig mange (inklusiv undertegnede) har levet lidt for godt i julen og har derfor ikke fået bevæget sig så meget, som rent sundhedsmæssigt er anbefalesværdigt. Hermed ønsker jeg på ingen måde at moralisere over at man har nydt det søde liv i julen – for den psykosociale velbefindenhed ved at nyde et godt måltid i socialt lag, er mindst lige så afgørende for ens totale sundhed.

På den fysiske side vil jeg dog gerne være med til at udfordre jer “FB-like´ere” – til at udfordre dig selv. Dette kan gøres ved at lave en aftale med sig selv om at man vil motionere 100 gange på 52 uger. Gør man det, så vil jeg garantere at man opnår succes og bedre sundhedsadfærd fremadrettet.

Jeg har kort forsøgt at skitser de faser man typisk vil opleve gennem et længere træningsforløb. Inspiration er hentet fra flere forskellige området, men for at undgå at forstyrre det ret simple budskab -100 på 52 uger – så vil jeg i dette indlæg undgå at indrage komplicerede motivationsteorier.

100 på 52

Fase 0

Fase 0 er den første fase og den vanskeligste fase at kommen igennem. Typisk er det den fase alle der har forsøgt og fejlet gennemgår hver gang. Dette resulterer i et negativ erindringsbillede med motion og træning, hvilket gør at det for hver gang man forsøger og fejler mister troen på egne evner (self-efficacy), hvilket rent ubevidt gør at man investerer mindre af sig selv til fremtidige forsøg (forsvarshandling). Dette er en selvforstærkende negativ spiral, der skal stoppes og ændres til en positiv associering med træning og motion.

Derfor er det afgørende at man investerer i opgaven en gang for alle!!!

Klarer man sig igennem de første 4 uger vil de basale fysiologiske mekanismer for at opretholde den gode nye vane. Kroppen (hjernen) vil begynde at forlange at den motioneres og motion bliver et nødvendigt behov i løbet af ugen (hormonelt induceret behov mv.).

 

Fase 1

Du vil nu begynde at mærke en forskel i kroppen og det generelle humør vil være forbedret. Du vil have mere energi og overskud i løbet af ugen. Måske er der også opnået ændret spændstighed i de forskellige kropsregioner.

Fase 2

Du vil nu opleve betydelige ændringer i kropsbygningen og træningen vil gennemføres med lethed. Andre omkring dig vil begynde at lægge mærke til forandringerne. Du er nu ½-vejs i processen.

 

Fase 3

Du vil nu være i bedre form end du har været i mange år. Du vil have øget selvværd og egenkontrol, såvel med træningen og andre gøremål. Din krop begynder at tage form efter ideal-alder indekset.

Fase 4

Du har nået dit mål og vil med sikkerhed aldrig se tilbage og fortryde. Du har nu lagt byggestenene til et aktivt og sundt liv. Alt er nu muligt og nye udfordringer er klar til at blive iværksat.

 

Stort tillykke !!!

Nedenstående link er et skema til registrering af ens træninger. Det kan virke meget grænseoverskridende at skulle føre protokol over ens træning og muligvis en lille smule OCD-agtig. Årsagen til at jeg alligevel anbefaler at føre protokol er at når man når et stykke hen i processen og oplever et “motivationelt” hul, så er det fantastisk virksomt at kunne kigge tilbage og se hvor langt man er nået. På et tidspunkt vil selve det at – sætte et kryds – bevirke glæde og velbefindenhed. Den dag, hvor man første gang overvinder sig selv og ens uhensigtsmæssige “coopingstrategier” og trodser regnvejret for at kæmpe sig igennem 30 min. løbetur, er dagen hvor man ændrer sin fremadrettede sundhedsadfærd.

Selve skemaet er inddelt i grupper af 4 uger med mulighed for optil 5 træningen per uge. Årsagen til at der er 5 mulige træninger er for at illustrer at man kan spare op til dårlige perioder ved at træne mere. Årsagen til at der ikke er 7 mulige træninger er for at forhindre at man ikke begynder at træne hver dag med risiko for overbelastningsskader.

100 PÅ 52 SKEMA

Tør du tage udfordringer !!!

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
LINKEDIN
Share
INSTAGRAM